Staattiset ja dynaamiset kotisivut
Kotisivut jaetaan karkeasti kahteen leiriin; ns. staattiset ja dynaamiset. Perinteiset webin alkuajoilta tutut staattiset sivut koostuvat yksittäisistä tiedostoista eivätkä käytä taustalla lainkaan päivitystyökalua eli julkaisujärjestelmää.
Koska staattiset verkkosivut koostuvat palvelimella majailevista tiedostoista, esimerkiksi etusivu voi olla kaikista yksinkertaisimmillaan vain yksi tekstitiedostoa muistuttava HTML-tiedosto, joka sisältää sivuston tekstit ja usein linkitykset kuviin ja muihin tiedostoihin. Muutokset ja päivitykset tehdään tehdään suoraan kyseiseen tiedostoon käsin koodaamalla.
Dynaamiset verkkosivut puolestaan rakennetaan julkaisujärjestelmään (sisällönhallintajärjestelmä eli CMS), joka toimii sivuston moottorina käyttäen tietokantaa ja erinäisiä ulkopuolisten tekijöiden maksuttomia tai maksullisia laajennuksia toiminnallisuuksiin (yhteydenottolomakkeet, hakukoneoptimointi, nopeuden parantaminen…).
Dynaamisissa sivustoissa taustalla oleva julkaisujärjestelmä hakee tekstisisällöt, linkit kuviin yms. tietokannasta sivun avautumisen yhteydessä ja kaikkea päivitetään ja ylläpidetään julkaisujärjestelmän hallintapaneelista.
Nykyään toki on uudempien tekniikoiden staattisten sivujen generaattoreita, mutta kerron tässä jutussa vain siitä kaikista perinteisimmästä tavasta, joka usein riittää pienille sivuille joiden sisällöt eivät päivity usein.
Suosituimmat julkaisujärjestelmät
WordPress, Drupal, Joomla!, Concrete CMS ovat suosittuja julkaisujärjestelmiä, joista WordPress suosituin ja käytetyin – niin pienillä yritys- ja yhdistyssivustoilla kuin esimerkiksi järeämmillä kuntasivustoilla ja lisäosalla laajennettuna verkkokauppoina. WordPress onkin mainio ja helppokäyttöinen työkalu päivityksiin ja uuden julkaisemiseen, jos niitä haluaa tehdä ilman ulkopuolista apua ja sisällöt päivittyvät usein.
Kotisivut ilman julkaisujärjestelmää
(staattiset kotisivut)
Plussat
- Turvallisuus – itse sivuja ei tarvitse ylläpitää tietoturvan kannalta, jos toiminnallisuudet kuten yhteydenottolomake on tehty hyvin tai käytössä on sivuston ulkopuolinen turvallinen palvelu.
- Nopeus – kun kaikki sisältö haetaan suoraan sivun avautumisen yhteydessä eikä erikseen tietokannasta, kaikki latautuu salamana. Nopeasta latautumisesta pitää myös Google.
- Ei ohjelmistopäivityksiä – verrattuna julkaisujärjestelmän ohjelmiston ja asennettujen laajennusten päivityksiin, staattiset sivut eivät vaadi aktiivista teknistä ylläpitoa, jotka muodostavat kuluja kuukausitasolla.
- Edullisuus – staattiset sivut ovat edullisemmat tehdä ja nopeammat kehittää. Eivätkä tavalliset teksti- ja kuvapäivitykset vie juurikaan aikaa.
Miinukset
- Sisältöpäivitysten hankaluus – tarvitset HTML-koodia osaavan kumppanin.
- Sivujen kehitys – staattisille sivuille uudet toiminnallisuudet on koodattava käsin. Toki on olemassa ulkoisia palveluita (esim. yhteydenottolomakkeet, chatbotit ja someseinät), jotka voidaan ottaa helposti sivuille käyttöön ilman suurempaa ohjelmointityötä.
- Sopii vain pienille sivustoille – sivumäärän kasvaessa hurjasti, staattista sivustoa on hankala hallinnoida.
Julkaisujärjestelmällä varustetut sivut
(dynaamiset kotisivut)
Plussat
- Päivitysten helppous – jos haluat päivittää sivujen tekstejä, kuvia ja muuta sisältöä itse, se onnistuu helposti.
- Sivujen kehitys laajennusten avulla – WordPressiin on saatavilla yli 55 000 laajennusta, joilla sivuille voi tuoda uusia toiminnallisuuksia parilla klikkauksella.
- Sopii isoille sivustoille – Sivujen, artikkelien ja muiden sisältötyyppien hallinnointi on helppoa ja nopeaa.
Miinukset
- Jatkuvat ohjelmistopäivitykset – julkaisujärjestelmän ohjelmisto ja asennetut laajennukset vaativat aktiivista ylläpitoa, ja jos sivut jätetään heitteille, hyvin pian sivustolle murtaudutaan tietoturva-aukkojen myötä tai ohjelmisto kyykkää muuten laajennuksissa olevien korjaamattomien bugien tai vuoksi. Myös laajennusten yhteensopivuus tuottaa joskus päänvaivaa, vaikka laajennukset on valittu huolella ja käytetty vain aitoon tarpeeseen.
- Hitaus – Dynaamisia sivustoja kuten WordPressiä on mahdollista nopeuttaa palvelinvalinnalla ja erilaisilla välimuistiratkaisuilla, mutta staattinen sivusto on aina kevyempi ja lähes aina nopeampi.
- Kalleus – WordPress-sivut voi rakentaa niin valmiilla tusinateemoilla tai muuten ihan väärin. Oikein tehtyinä ne maksavat aina enemmän.
Tarvitsenko julkaisujärjestelmää lainkaan?
WordPress on maailman suosituin ja sen takia myös myydyin julkaisujärjestelmä. Tekijöitä ja eri tapoja rakentaa WordPress-sivusto on valtavasti.
Julkaisujärjestelmä ylipäätänsä ei ole aina välttämätön. Mielestäni sivusto, jota sisältöjen osalta ei päivitetä usein eikä se sisällä toiminnallisuuksia jotka staattisille sivuille on kallista koodata, ei julkaisujärjestelmä ole tarpeen. Jos siis yritykselläsi on tarve näyttää perustiedot, kuten yhteystiedot, palvelut ja hinnat, julkaisujärjestelmä ei ole tarpeen. Se ei vaikuta sivuston ulkoasuun, vaan hyvin suunnitellut ja huolella rakennetut staattiset kotisivut eivät eroa lainkaan julkaisujärjestelmällä varustetuista sivuista. Kyseessä on vain moottori sivuston takana.
Yhtä vastausta ei ole. WordPress on hyvä ratkaisu joillekin sivustoille, toisille taas riittää edullisemmat staattiset kotisivut.
Autan mielelläni lisää juuri siihen oikeaan sinulle ja yrityksellesi sopivaan valintaan – kauttani saat molemmat!