Hannu Nevanoja, Disains

Hannu Nevanoja  •  6.9.2019

5 WordPress-laajennusta joihin luotan

WordPress on alkujaan kehitetty blogikäyttöön ja perusrakenteeltaan ihanteellisen simppeli. Tekstien, kuvien ja muiden perussisältöjen ylläpito sivujen ja artikkelien avulla on helppoa. Räätälöidysti tehdyt nettisivut yritykselle tai yhdistykselle kaipaavat kuitenkin lisää ominaisuuksia ja toiminnallisuuksia, sekä runsaamman ja monipuolisemman sisällön helpompaa hallintaa. Lisää ”jatketta” saadaan ottamalla käyttöön WordPressin perustoiminnallisuuksia laajentava rakennuspalikka – Laajennus eli lisäosa (eng. plugin).

Tällä hetkellä pelkästään WordPress.org-sivustolla on tarjolla lähes 60 000 ilmaista lisäosaa eri käyttötarkoituksiin. Lisäksi teema- ja laajennusverkkokaupat sekä niiden kehittäjät tarjoavat omilla sivuillaan hurjan määrän maksullisia, ns. premium-lisäosia. 

WordPress-julkaisujärjestelmän suuren suosion myötä lisäosien tarjonta on valtava, ja joukkoon mahtuu toimivuudeltaan ja tietoturvaltaan niin huonoja kuin hyviä. Saattaa siis olla hankala löytää juuri se sopivin.

Kuinka valita lisäosa WordPress-sivustolle?

Pätevältä vaikuttavan lisäosan valinnassa kannattaa lopuksi varmistaa, ettei se ole vanhentunut ja sitä kehitetään edelleen (milloin laajennus on päivitetty viimeksi), ja että se on aktiivisesti käytössä (latausten määrä). Vanha tai muuten huonolaatuinen lisäosa on tietoturvariski ja hidastaa sivuston toimintaa.

Alla 5 lisäosaa, joihin itse luotan ja käytän kaikkein eniten, kun rakennan WordPress-sivut asiakkaalleni.

Advanced Custom Fields – Räätälöityjä osioita ja helppoa päivitettävyyttä

Advanced Custom Fields eli ACF on monipuolinen ns. lisäkenttien luomiseen tarkoitettu lisäosa. Lisäkentät ovat yksi tärkeimpiä juttuja yksilöllisillä WordPress-nettisivuilla ja niiden avulla on mahdollista luoda lähes mitä vain räätälöityä ominaisuutta tapahtumakalenterista vaikkapa usein kysyttyä -osioon – Missä kohtaa sivulla vain tarvitaan esimerkiksi päivitettävää tekstikenttiä, kuvaa, videota, ”call to action” -painiketta tai muuta vastaavaa.

Oikein tehtynä ACF:n avulla rakennettujen osioiden ylläpito on hallintapaneelissa erittäin helppoa.

ACF-kentillä toteutettuja lisäkenttiä WordPress-sivustolla. Disains, Tampere.
ACF-kentillä toteutettu myyntiin tulevan koneen tietojen ja kuvien lisäys. Tietoja näytetään sivustolla eri kohdissa.

 ACF:n syvemmälle sukeltava maksullinen versio Advanced Custom Fields Pro on käytössä jokaisella suunnittelemallani WordPress-sivustolla.

WP Rocket – Nopeat nettisivut

WordPress-nettisivujen nopeuteen vaikuttaa moni seikka: esimerkiksi webhotelli jolla sivusto majailee, käytetyt laajennukset ja niiden määrä, kuvien määrä ja etenkin kuvien tiedostokoot sekä ulkopuolisilta sivustoilta ladattavat scriptit eli lyhyet koodipätkät. Laadukkaasti tehdyt nettisivut latautuvat nopeasti, mutta ns. dynaamisilla WordPress-sivuilla ihan kaikkeen ei pysty täysin vaikuttamaan ja kustannustehokkaasti lisävauhtia saadaankin hyvällä välimuistiratkaisulla.

WordPress-sivustolla jokainen sivu rakennetaan jokaiselle kävijälle ja käynnille aina alusta asti. Kun sivustosta tehdään automaattisesti ns. staattinen versio, joka ladataan ja näytetään kävijälle suoraan välimuistista, karsitaan tietokannasta toistuvasti haettavan tiedon ja uudelleen ladattavien tiedostojen määrää.

Hyvä nopeuslaajennus pakkaa ja yhdistää sivuston HTML-, CSS- ja javascript-tiedostot, lataa kuvat näkyviin vain kun niitä oikeasti tarvitaan, optimoi tietokannan ja tekee paljon sellaista johon muuten ei voi paljoa perinteisessä webhotellissa vaikuttaa.

Nopeat WordPress-sivut tehokkaalla välimuistituksella.
Tehokas välimuistitus puristaa sivuston nopeuden täysiin pisteisiin.

Olen testannut monia sivuston nopeutta parantavia lisäosia. Yksi – lisenssimaksullinen – on ylitse muiden tehokkuudellaan, helppokäyttöisyydellään ja varmalla toimivuudella: WP Rocket

Contact Form 7 – Yhteydenottoja lomakkeiden kautta

Yhteydenottolaajennuksen avulla saat sivustollesi useita ja erilaisia lomakkeita. Lomake voi olla niin yhteydenotto- kuin vaikkapa kyselylomake. Käytössä on yli 15 erilaista kenttää. Lomakkeella lähetetyt tiedot saapuvat kätevästi suoraan sähköpostiin.

Yksi suosituimmista ja ilmaisista lisäosista on Contact Form 7.

The SEO Framework – Helpompaa hakukoneoptimointia

WordPress on luonnostaan hakukoneystävällinen, mutta hyvien SEO-lisäosien ansiosta hakukonoptimointi helpottuu entisestään. Minkään SEO-lisäosan asennus ei itsessään lisää sivustosi näkyvyyttä, mutta tarjoaa tehokkaat työkalut, joiden avulla on mahdollista vaikuttaa miten ja millä sijoituksella hakukoneet näyttävät sivustosi muiden hakutulosten joukossa.

Olen käyttänyt muutamia hakukoneoptimointilaajennuksia ja The SEO Framework on omien kokemusteni pohjalta sen kaikessa yksinkertaisuudessaan toimivin.

Redirection – Uudelleenohjaukset helpommin

Redirection eli Uudelleenohjaus-lisäosan avulla sivustosi linkit vievät aina oikeaan osoitteeseen. Uudelleenohjaus tulee tarpeeseen, jos olet esimerkiksi poistanut jonkin sivun tai muuttanut sivun osoitetta. Uudelleenohjaus on hyvää palvelua kävijöille ja hakukoneille – Vaihtoehtona on tyhjä sivu tai virhekoodi, joka harmittaa ja jolla on erittäin suuri merkitys hakukonenäkyvyydessä.

Sivustouudistuksen yhteydessä huolehdin aina uudelleenohjaukset vanhalta sivustolta uudelle.

Kerron mielelläni lisää

Kysy lisää tai pyydä tarjous nettisivuista.