Hannu Nevanoja, Disains

Hannu Nevanoja  •  1.8.2019

”Paljonko nettisivut maksavat?”

”Nettisivut hinta?” tai ”Paljonko kotisivut maksavat?” ovat kysymyksiä, jotka kysytään Googlesta – Ja minulta monta kertaa viikossa. Vastaus ei ole simppeli, koska jokainen sivusto ja yritys on erilainen. Nettisivujen tekijä voi olla suuri digi- tai mainostoimisto, veljenpoika tai -tyttö ja kaikkea siltä väliltä.

Asiakkaan toiveet, sivuston toteutustapa ja muut käytännöt, joita kotisivujen tekijä käyttää, vaihtelevat vahvasti räätälöidyistä monimutkaisia integrointeja sisältävistä sekä runsaasti erilaisista sivunäkymistä koostuvista kokonaisuuksista muutaman kymmenen euron kuukausimaksullisiin ja valmisteemoja käyttäviin, toiminnallisuuksiltaan rajattuihin sivustoihin. Siksi kotisivujen kustannukset ovat skaalaltaan laajat ja nettisivujen hinta riippuukin monesta asiasta – Kuten vaikka talon rakentamisessa tai auton hankinnassa. 

Myyvät nettisivut on kokonaisuus

Nettisivujen toteutus koostuu useasta eri vaiheesta, joista mielestäni jokainen – yrityksen koosta riippumatta – täytyy räätälöidä aina yksityiskohtaisesti budjetin, asiakkaan, tärkeimpien kohderyhmien, toimialan sekä tarvittavien ominaisuuksien ja toiminnallisuuksien mukaan. Tärkeintä on, että jokainen vaihe tehdään yksilöllisesti ja laadukkaasti – Mutta kuitenkin järkevään hintaan.

Muihin kotisivukustannuksiin kuuluvat Viestintävirastosta hankittava domain eli www-osoite (hinta noin 20 € / vuosi) ja palveluntarjoajalta hankittava webhotelli (hinta noin 90 € / vuosi) joka käytännössä on palvelintila, jossa sivustosi sijaitsee.

Sivujen valmistumisen jälkeen myös WordPress-sivuston ohjelmiston ja laajennusten ylläpito on tietoturvan ja sivuston toiminnan kannalta tärkeää.

Kerron tässä hieman alan yleisiä käytäntöjä ja miten kotisivut kanssani etenee, sekä kuinka kotisivujen hinta omalla kohdallani muodostuu. Ja tärkeimpänä; mitä nettisivut suunnilleen maksaa kauttani?

Nettisivut avaimet käteen – Mistä kotisivujen hinta koostuu?

Sivuston ideointi ja tavoitteet

Jokaisen nettisivuprojektin alkajaisiksi mietimme mikä on sivustosi tarkoitustavoite, tärkeimmät kohderyhmät ja pääviesti. Kun käytän riittävästi aikaa, tiedän mahdollisimman paljon toiveistasi, toiminnastasi, asiakkaistasi sekä kilpailijoistasi. Niiden pohjalta ideoin parhaimmat ja sinulle eniten hyötyä tuovat ratkaisut, joilla tähtäämme siihen että tavoitteet toteutuu. Suunnittelu on kriittisin vaihe, jotta sivuista saadaan budjettiisi nähden mahdollisimman toimivat ja tuottavat. 

Rakenteen suunnittelu

Ideoiden ja tavoitteiden pohjalta seuraava askel on suunnitella sivuston rakenne. Rakennesuunnitelma näyttää karkeat linjat etusivun ja tärkeimpien alasivujen asettelulle sekä käytetyille elementeille. Näet rakenne-ehdotelman rautalankamallina (ns. wireframe) interaktiivisesti, jolloin se ei ole vain staattinen yhden näyttökoon kuva tai PDF-tiedosto, vaan pääset käyttämään sitä luonnollisella tavalla kätevästi selaimen kautta. Tässä vaiheessa ideat voivat lennellä puolin ja toisin huoletta! Rautalankamallin pohjalta alkaa varsinainen suunnittelu ja toteutus, ja se helpottaa myös tekstien ja muiden sisältöjen työstöä.

Käytän kunnolla aikaa pienenkin sivuston rakenteen suunnitteluun – Huonosti tai hätäisesti ajateltu rakenne tekee sivuista hankalasti käytettävän labyrintin ja asiakkaasi karkaa kättelyssä.

Nettisivut wireframena eli rautalankamallina.
Nettisivut wireframena eli rautalankamallina.

Ulkoasun suunnittelu

Hyväksyttyjen rautalankamallien pohjalta suunnittelen sivuston graafisen ulkoasun. Teen ulkoasun suoraan sivustolle modernein tyylein ja tekniikoin, ja näet ulkoasun heti alusta alkaen responsiivisena kaikilla laitteilla. Teen käsityönä tarvittavat grafiikat laadukkaina vektorikuvina ja huolehdin kaikesta muusta näkyvästä.

Kun ulkoasua ei pyöritellä vanhaan tyyliin kankeiden Photoshop-kuvaleiskojen muodossa, säästyy aikaa – ja sitä kautta rahaasi – ja ulkoasuun tehtävät muutokset tulevat suoraan sivuille. 

Ulkoasun suunnittelu sisältää riittävästi korjauskierroksia, jotta ilme on varmasti tyylikäs ja toimiva. Eikä sitä löydy takuulla keneltäkään muulta.

Rakennesuunnitelman seuraava vaihe on nettisivujen graafinen ulkoasu.
Rakennesuunnitelmasta seuraava vaihe on graafinen ulkoasu.

 Sisältöjen suunnittelu

Tarjoan jokaisen sivuston täytenä avaimet käteen -palveluna. Se sisältää usein vähemmälle huomiolle jäävät tekstit, joilla on suuri merkitys myös hakukonenäkyvyydessä. Nettisivujen hinta sisältää myös riittävän määrän ostamaani laadukasta kuvamateriaalia.

Tekninen toteutus

Tekniseen toteutukseen käytettävä aika riippuu sivuston laajuudesta ja toiminnallisuuksista. Jos kyseessä on avoimeen lähdekoodiin perustuva WordPress-sisällönhallintaohjelmisto, sen käyttönotto ilmaista ja käyttäminen kuukausimaksutonta. Kustannukset muodostuvat sivuston rakentamisesta WordPress-alustalle. 

Rakennan sivuston luonnollisesti responsiivisesti, jolloin ne toimivat moitteetta kaikilla laitteilla. Tekniseen toteutukseen kuuluu myös sisällöllinen ja tekninen perustason hakukoneoptimointi

WordPress-sivustoilla hinta sisältää myös käytettyjen lisäosien mahdolliset lisenssimaksut.

Sisältöjen asettelu paikoilleen

Hyvin usein tapana on, että ennen julkaisua asiakas lisää tekstit, kuvat ja muut sisällöt paikoilleen itse. Toimin kuitenkin toisin ja hoidan puolestasi myös kaiken tämän työn.

Henkilökohtainen palvelu

Disains on yhden henkilön nettisivufirma. Et missään vaiheessa hämmenny ja joudu pallotelluksi myyjien, projektipäälliköiden, suunnittelijoiden, graafikoiden, devaajien ja muiden kanssa, vaan saat aina henkilökohtaista palvelua suoraan sivustosi käytännön toteuttajalta – myös virka-aikojen ulkopuolella.

Takaan laadukkaan palvelun ensimmäisestä yhteydenotosta alkaen ja se jatkuu myös loppulaskun jälkeen. Jo tarjousvaiheessa mietin asiat kannaltasi mahdollisimman pitkälle. Sivuston julkaisun jälkeen teen sinulle yksityiskohtaisen ohjeistuksen sivujen päivitykseen.

Yli 14 vuoden asiakastöillä hankitut projektinhallintataidot, aktiivinen yhteydenpito ja hyvä tavoitettavuus, tapaamiset sekä muu varsinaisen sivuston kannalta monesti ”näkymätön” on myös työaikaa ja sisältyy sivustosi hintaan.

Mitä nettisivut maksavat?

Minulla nettisivut eivät rakennu tarkkoihin raameihin sidottujen valmisratkaisujen ympärille, vaan tarjoan kotisivut täytenä käsityönä. Pienenä, tehokkaana yrityksenä ja fiksuilla käytännöillä pystyn toteuttamaan pienen ja keskisuuren yrityksen/yhdistyksen sivuston takuulla hyvään hintaan – ja aidosti täytenä palveluna.

Esimerkiksi nettisivujen hinta WordPress-julkaisujärjestelmällä (jolloin voit päivittää sivuja helposti myös itse) on alkaen noin 1 800 + alv. Siihen sisältyy aina uniikki ulkoasu ja jo monenlaista tarpeeseesi räätälöityä toiminnallisuutta. Lopullinen kotisivujen hinta kuitenkin muodostuu aina sivustokohtaisesti työmäärän mukaan, joten kerron mielelläni lisää – Esimerkiksi ns. käyntikorttisivusto tai muutaman alasivun verkkosivut on hyvinkin edullinen!

Hyvin suunnitellut ja toteutetut nettisivut lisäävät yrityksesi ja tuotteittesi tai palveluittesi tunnettuutta ja maksavat takuulla itsensä takaisin. Valmisratkaisuilla tai muutaman kympin kuukausimaksullisilla sivustoilla yllä kertomiani asioita ei juurikaan mietitä loppuun asti eikä etenkään yrityksesi tuloksellisuus edellä.

Kerron mielelläni lisää

Kysy lisää tai pyydä tarjous nettisivuista.